21.6.2021

Vinkit lämmitysjärjestelmän valintaan

Ajankohtaista

Lämmitysjärjestelmän valinta on yksi rakentajan kuin remontoijan suurimmista päätöksistä. Se on myös päätös millä voidaan vaikuttaa eniten omakotitalon käyttö- ja ylläpitokuluihin. Lisäksi oikean lämmitysjärjestelmän valinnalla voidaan parantaa asumismukavuutta ja nostaa yleensä myös omakotitalon jälleenmyyntiarvoa.

Suosituimpia valintoja lämmitysjärjestelmäksi on maalämpö. Sen suosion takana on ympäristöystävällisyys, vaivattomuus ja pienet käyttö- ja ylläpitokulut. Toinen suosittu lämmitysjärjestelmä on ilma-vesilämpöpumppu, joka on etenkin remontoijien eli lämmitysjärjestelmän vaihtajien suosiossa. On kuitenkin huomattavaa, että ilma-vesilämpöpumpun päätyvät valitsemaan myös rakentajat yhä enenevissä määrin. Nykypäivänä modernit ilma-vesilämpöpumput riittävätkin hyvin ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi toisin kuin on usein väitetty.

Saatavilla on kuitenkin paljon myös muita lämmitysjärjestelmiä. Esimerkiksi kaukolämpö, poistoilmalämpöpumppu ja sähkölämmitys. Lukuisat vaihtoehdot tekevätkin lämmitysjärjestelmän valinnasta joskus hieman hankalaa. Siksi olisikin hyvä miettiä/etsiä vastaukset ainakin näihin asioihin:

  • Kuinka paljon budjettia lämmitysjärjestelmän vaihtoon on käytettävissä? Jos budjetti on todella pieni, voi ainoaksi vaihtoehdoksi jäädä suora sähkölämmitys ilmalämpöpumpulla lisävarusteltuna.
  • Onko lämmitysjärjestelmän ympäristöystävällisyys keskeinen asia valintaa tehdessä? Jos kyllä, sopiva valinta olisi maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppu.
  • Kuinka suuri tekninen tila on ja minkä kokoisen lämmitysjärjestelmän sinne pystyy asentamaan? Minimissään lämpöpumppulaitteisto voidaan sijoittaa esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen, jossa lämpöpumppun tarvitsema tila on noin leveys 120 cm x syvyys 65 cm.
  • Onko tontti pohjavesialueella? Jos on, niin silloin maalämpöä varten tarvittava maalämpökaivon toimenpidelupaa on jopa mahdoton saada. Tällöin valinta voisi olla ilma-vesilämpöpumppu jos ympäristöystävällisyys ja pienet käyttö- ja ylläpitokulut ovat tärkeitä asioita.
  • Kuinka suuri tontti on ja mahtuuko sinne poraamaan maalämpökaivoa tai kaivamaan maapiiriä? Pienkohteissa kuten omakotitaloissa maahan porattavaa maalämpökaivo eli energiakaivo on syvyydeltään 130 – 240 metriä. Vastaavasti maahan kaivetun maapiirin pituus on 400 – 800 metriä. Maahan kaivettava keruuputkisto tarvitsee huomattavasti tilaa, kun putkien väli on suositeltavaa olla vähintään noin 1,5 metriä.