Kun vanha maalämpöpumppu alkaa osoittaa merkkejä ikääntymisestä tai toimintahäiriöistä, moni miettii, olisiko parempi vaihtoehto korjata se vai investoida korjausrahat uuteen. Tässä mietteitä ja näkökulmia päätöksenteon helpottamiseksi.
Maalämpöpumpun ikä
Ensimmäiseksi on hyvä arvioida laitteen ikää. Yleensä maalämpöpumput kestävät pitkään, mutta iäkkäämmät laitteet voivat olla alttiimpia toimintahäiriöille. Jos pumppu on alle 10 vuotta vanha, korjaaminen saattaa olla järkevää. Kuitenkin, jos laite on yli 10 vuoden ikäinen, uuden hankinta voi olla viisaampi vaihtoehto.
Korjaus vai uusiminen
Toinen merkittävä tekijä on korjauskustannusten vertailu uuden pumpun hankintahintaan. Jos korjaus on edullinen verrattuna uuteen laitteeseen, korjaaminen voi olla taloudellisesti kannattavaa. Toisaalta, jos korjauskustannukset lähestyvät tai ylittävät uuden laitteen hinnan, uuden pumpun hankinta on selvästi parempi ratkaisu. Esimerkiksi kompressorin tai integroidun varaajan tai automaation/säätimen korjaaminen on usein kallista, joten tällöin kannattaa harkita uuden laitteen hankintaa. Sen sijaan kiertovesipumpun vaihto tai vaihtoventtiilin ja antureiden uusiminen on yleensä edullisempia korjauksia.
Uudessa maalämpöpumpussa parempi COP ja käytettävyys
Uusimmat maalämpöpumput ovat energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä kuin vanhat mallit. Uudemmissa laitteissa on paremmat COP-arvot (vuosihuötysuhde), energiatehokkaat kiertovesipumput ja älykkäät ohjausjärjestelmät, mikä voi tuoda merkittäviä säästöjä energiankulutuksessa ja vähentää hiilijalanjälkeäsi. Jos vanha pumppu on teknisesti vanhentunut, uuden laitteen hankinta voi olla kannattava valinta.
Tulevaisuuden tarpeet ja teknologian kehitys
On myös tärkeää miettiä tulevia tarpeita ja teknologian kehitystä. Uudet maalämpöpumput voivat sisältää edistyksellisiä ominaisuuksia, kuten pörssisähköohjauksen, taloautomaatiojärjestelmien liitettävyys ja etäohjausmahdollisuudet. Näillä voi olla suuri vaikutus laitteen käytettävyyteen ja suorituskykyyn tulevaisuudessa, joten uuden pumpun hankinta voi olla investointi tuleviin tarpeisiin.
Laitteiden vaihtaminen
2000-luvulla asennettuja suomalaisista kiinteistöistä löytyviä yleisimpiä maalämpöpumppuja ovat IVT Greenline, NIBE Fighter ja Thermia sekä Lämpöässä. Näissä tyypillisesti useit eri malleja varaajalla ja ilman varaajaa.
Nykyisin markkinoilla vastaavia yleisiä ja hyvin tunnettuja pumppuja joita saneerataan vanhohen tilalle ovat Bosch 7800i (entinen IVT), Nibe 1255 / Jämä Star, Thermia ja Oilon -maalämpöpumput. Keskeinen muutos uusiin pumppuihin on pumppujen koon pienentyminen.
Uusien maalämpöpumppujen mitat ovat pääpiirteissään pohjapinnaltaan noin 60cm x 65 cm ja korkeus noin 180 cm. Uudet maalämpöpumput ovat myös erittäin hiljaisia vanhoihin verrattuna eli jos vanhan pumpun kanssa on ollut minkään laisia ääniongelmia ei niitä uuden pumpun kanssa tule olemaan.
Päätöksenteko maalämpöpumpun korjaamisen ja uusimisen välillä
Päätös siitä, korjataanko vai uusitaanko maalämpöpumppu, riippuu useista tekijöistä. On tärkeää ottaa huomioon laitteen ikä, korjauskustannukset, energiatehokkuus, mahdolliset äänihaitat vanhassa, ympäristövaikutukset ja tulevaisuuden tarpeet. Jokainen tilanne on ainutlaatuinen, ja valinta kannattaa tehdä tarkkaan harkiten kaikkien näiden tekijöiden perusteella.
Kirjoittanut: Lämpökarhu Oy | Pasi Tahkola, energia-asiantuntija & perustaja