Suomessa kiinteistöjä lämmitetään maalämmöllä enenevissä määrin jatkumona energiamuodon muutoksen vallankumousta aina hiilestä ja fossiilisista polttoaineita hyödyntäneistä lämmönlähteistä uusiutuvaan fossiilivapaaseen lämmittämiseen. Muutamme maailmaa paremmaksi lämpöpumppulämittämisellä suurissa kiinteistöissä.
Kohti fossiilivapaata lämmittämistä
Taloyhtiöissä ja yrityksissä kiinteistömaalämpö antaa käyttäjilleen uuden tavan vaikuttaa päästöihin. Ilmastopäästöjen seuranta ja vaatimukset kiristyvät kiihtyvällä tahdilla aina vuoteen 2050 saakka jolloin poistuu kaikki nykyisin tunnetut ja laajasti käytössä olevat F-kaasut eli fluoratut kasvihuonekaasut.
Lämpöpumput joita käytetään kiinteistöjen maalämpöjärejestelmissä etsivät parhjaillaan ratkaisuja tuottaa tehokkaasti ja kestävästi maalämpöjärjestelmiä uusilla luonnollisilla kylmäaineilla jotka eivät tuhoa otsonikerrosta ja ovat ilmaston lämpenemisen kannalta parhaita tähän mennessä keksittyjä ratkaisuja lämpöpumpputeknologiassa.
Taloyhtiöistä ja yrityksistä edelläkävijöitä
Kiinteistömaalämpö on nykyisin erinomaisen tehokas ja kestävä tapa tehdä pitkäjänteistä niin taloudellista kuin ilmastollistakin työtä omaa ja tulevia sukupolvia ajatellen. Kiinteistömassat ovat merkittävät ja mitä useampi kiinteistö siirtyy maalämpöön tai johonkin muuhun lämpöpumpuilla toimivaan kokonaisuuteen vuoteen 2035 mennessä saadaan energiamuodon muutoksen murros huomattavasti nopeammin toteutumaan.
Taloudellisesti kannattavin
Maalämpö on kiinteistöissä lähes poikkeuksetta taloudellisesti kannattavin vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Oletuksena on maalämpöratkaisun toteuttaminen kohtuullisin keinoin ja kuluin eli niin sanotuissa tavanomaisissa olosuhteissa. Takaisinmaksuaika on tapauksesta riippuen 5–15 vuotta. Laskentatapa vaikuttaa paljon kannattavuuslaskentaan. Suositeltavaa on laskea maalämpöinvestoinnin kannattavuuteen mukaan kaikki maalämmön toteuttamiseen liittyvät kulut ja vähentää tässä yhteydessä tehtävät ”peruskorjausluontoiset” kulut kuten joka tapauksessa vanhan lämmitysmuodon uusimisen kulut tai pihakiveyksen korjaus. Usein nämä kulut sisältäen maalämpö on kaikista huolimatta kannattava vaikka takasinmaksuaika pari vuotta muuttuukin pysyy kokonaisuus samana – maalämpö on taloudellisesti kannattava investointi pitkällä aikavälillä.
Maalämpökaivon mitoitus
Maalämmöstä tekee erityisen kannattavan pitkällä aikavälillä maalämmön keruupiirin eli useimmiten maahan porattujen maalämpökaivojen huomattava pitkä elinikä. Maalämpökaivot ovat jokainen ”uniikkeja yksilöitä” kun tarkastellaan lämmöntuotannon näkökulmasta. Meillä on kuitenkin vakiintuneet arvot joilla maalämpökaivojen lämmöntuottoa voidaan luotettavasti arvioida eri alueilla. Maalämmön tuotannon turvallisia mitoitusperusteita kiinteistöissä on 100 kWh per maalämpökaivometri ja varovaisemmin arvioituna jopa vain 80 kWh/metri vuodessa.