31.8.2022

Kerros- ja rivitaloyhtiön kaukolämpösaneeraus, eli lämmönjakokeskuksen uusiminen

Ajankohtaista

Kaukolämpösaneeraus eli lämmönjakokeskuksen uusiminen on yksi kaukolämmössä olevien kerros- ja rivitaloyhtiöiden tärkeimmistä saneerauksista. Ja koska lämmönjakokeskuksen käyttöikä on noin 20-vuotta, tulisi se uusia myös sen puitteissa. Ennakoivasti uusittu lämmönjakokeskus säästää huolto- ja korjauskuluissa sekä lämmityskustannuksissa.

Lämmönjakokeskuksen uusimista kartoittaessa olisi hyvä myös tarkistuttaa ammattilaisen toimesta patteriventtiilien ja -termostaattien sekä linjansäätöventtiilien kunto. Ja jos joidenkin näiden edellä mainittujen komponenttien uusiminen on ajankohtaista, kannattaa ne uusia samassa urakassa kuin lämmönjakokeskus. Joskus myös patteriverkoston perussäätö voi olla tarpeellinen toimenpide, mikäli huoneistojen sisälämpötiloissa on huomattavia eroja. Lisätoimenpiteenä lämpötiloja voidaan myös optimoida langattomien lämpötila-antureiden avulla, jotka asennetaan huoneistoihin.

Kaukolämpösaneerauksen vaiheet

  1. Kartoitus. Kuten kaikissa saneraaustoimenpiteissä, myös kaukolämpösaneeraus alkaa huolellisesta kartoituksesta, jossa selvitetään nykyisen lämmönjakokeskuksen kunto ja teholuokka sekä muiden lisätöiden mahdollinen tarve.
  2. Suunnittelu. Suunnitteluvaihe sisältää lämmönjakokeskuksen mitoituksen, komponenttien valinnan ja urakan toteutuspäivien suunnittelun.
  3. Toteutus. Asukkaita tiedotetaan vesi- ja lämpökatkoista. Asennuspäivänä vanha lämmönjakokeskus puretaan ja uusi asennetaan tilalle. Mahdolliset lisätyöt toteutetaan sovitun aikataulun mukaan.
  4. Käyttöönottotarkastus. Energialaitoksen tarkastaja käy tarkistamassa tehdyn työn.

Tilaa lämmönjakokeskuksen kuntokartoitus

Kun kerros- tai rivitaloyhtiönne lämmönjakokeskus alkaa olla käyttöikänsä päässä, kannattaa tilata meiltä maksuton kuntokartoitus. Kuntokartoituksen jälkeen annamme arvion lämmönjakokeskuksen kunnosta, ja lähetämme kiinteähintaisen tarjouksen sen uusimisesta.