Energia-avustukset pähkinänkuoressa

Hieman ennen viime vuoden joulupyhiä ympäristöministeriö julkaisi tiedotteen tulevien vuosien energia-avustuksista. Nämä vuosina 2020–2022 myönnettävät avustukset ovat tarkoitettu energiatehokkuutta parantavia korjauksia varten, kuten öljylämmityksestä irtaantumiseen.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että avustuksiin on varattu yhteensä 100 miljoonaa euroa. Tästä summasta osansa pääsevät hakemaan taloyhtiöt, ARA-yhteisöt sekä omakoti-, pari- ja ketjutalon omistajat. Avustukset myöntää ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus.

Enimmäismäärä saatavalle avustukselle tavanomaisissa korjauksissa on 4 000 euroa per huoneisto. Jos rakennus korjataan lähelle nollaenergiatasoa, on avustuksen enimmäismäärä 6 000 euroa per huoneisto. Avustusta myönnetään kuitenkin enintään 50 % toteutuneista ja ARA:n hyväksymistä korjauskuluista.

Verottaja on myös ohjeistanut, että korjaukset jotka tehdään avustusta hyödyntäen, eivät ole kotitalousvähennyskelpoisia. Tämän takia onkin järkevä laskea kumpi tapa on rahallisesti kannattavampi.

Energia-avustuksen saamiselle on tietysti muutamia edellytyksiä, ja niistä yksi on E-luvun parantaminen. Sen tulisi parantua kerrostaloissa 32 %, rivitaloissa 36 % ja omakoti- pari- ja ketjutaloissa 44 %. Parannuksen todistamista varten tarvitaan laskelma rakentamisajankohdan E-luvusta sekä toteutuvien korjausten vaikutuksesta E-lukuun. Laskelmien pitää sisältää lähtötiedot, välilaskelmat ja tulokset. Pätevöityneen laskijan energiatodistukselle löydät näppärästi ARA:n ylläpitämästä energiatodistusrekisteri.fi palvelusta.