Avustukset öljylämmityksestä luopumiseen 2020

Vuoden alussa ARA (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) aloitti energia-avustuksien myöntämisen taloyhtiöille, ARA-yhteisöille sekä omakoti,- pari- ja ketjutalon omistajille (lue lisää täältä). Ja nyt kesäkuussa ELY-keskus puolestaan aloitti avustuksien myöntämisen öljylämmityksestä luopujille. Tässä artikkelissa kokoammekin pienen tietopaketin tästä uudesta avustuksesta ja sen hyödyntämisestä.

Kuka voi hakea avustusta?

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan öljylämmitteisen omakoti- tai paritalon omistaja(t). Pääedellytyksenä avustuksen saamisella on luopua olemassa olevasta öljylämmityksestä ja siirtyä ei fossiilisia polttoaineita (öljy, hiili, maaksu ja turve) käyttävään lämmitysjärjestelmään. Avustusta myönnetään aina per lämmitysjärjestelmä.

Avustuksen suuruus

Määrä avustukselle on joko 4 000 € tai 2 500 €. Jos öljylämmityksestä luovutaan ja siirrytään maa-, ilma-vesi- tai kaukolämpöön, saa avustusta hakea 4 000 €. Pienempi avustus on tarkoitettu haettavaksi silloin, kun siirrytään johonkin muuhun ei fossiiliseen lämmitysmuotoon, kuten esimerkiksi sähkölämmitykseen.

Milloin avustusta ei myönnetä?

  • Mikäli avustettava kohde on vapaa-ajan asunto
  • Olet hakenut ja saanut jotakin muuta avustusta, kuten ARA energia-avustusta
  • Aiot hyödyntää/käyttää kotitalousvähennystä energiaremontissa
  • Öljylämmityksestä luopuminen on tehty ennen 1.6.2020.

Miten voin hakea avustusta?

Avustuksen hakemiseen tarkoitettu kanava aukeaa tämänhetkisen tiedomme mukaan syyskuun 2020 alussa. Muita tarkempia tietoja avustuksen hakemiseen on tulossa kuukautta aiemmin, elokuussa 2020. Päivitämme tätä artikkelia tietojen päivittyessä. Lisätietoja avustuksesta voit lukea ELY-keskuksen verkkosivuilta.

Ja nyt tärkeimpään – eli onko avustus järkevä?

Vastaus on kyllä. Yritämme avata hieman asiaa alla olevalla energiaremontin hintaesimerkillä:

Asennamme keskikokoiseen (n. 100–130 m2) öljylämmitteiseen (kulutus n. 2000–2500 l/v) rintamamiestaloon käyttövalmiiksi Bosch/Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumpun integroidulla lämminvesivaraajalla. Puramme lisäksi vanhan öljykattilan ja teemme öljysäiliön purun/käytöstä poiston sekä raportin viranomaisille.

Kyseinen energiaremontti tulee kokonaisuudessaan maksamaan 14 000 €, josta kotitalousvähennyskelpoista työtä on 5 000 €. Mikä tarkoittaa sitä, että saat(te) tuosta summasta kotitalousvähennystä 2 400 €. Tällöin energiaremontille jäisi hinnaksi 11 600 €. Kun taas ELY-keskuksen 4 000 € avustusta hyödyntämällä 10 000 €.

Eli kyllä. Mikäli olet nyt siirtymässä öljylämmityksestä maa-, ilma-vesi- tai kaukolämpöön, kannattaa sinun varata alla olevasta kalenterista maksuton etäkartoitus. Tuon kartoituksen aikana käymme yhdessä kanssasi läpi sinulle sopivimman energiaratkaisun.