28.7.2020

Avustukset öljylämmityksestä luopumiseen 2020

Ajankohtaista

Vuoden alussa ARA (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) aloitti energia-avustuksien myöntämisen taloyhtiöille, ARA-yhteisöille sekä omakoti,- pari- ja ketjutalon omistajille (lue lisää täältä). Ja nyt kesäkuussa ELY-keskus puolestaan aloitti avustuksien myöntämisen öljylämmityksestä luopujille. Tässä artikkelissa kokoammekin pienen tietopaketin tästä uudesta avustuksesta.

Kuka voi hakea avustusta?

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan öljylämmitteisen omakoti- tai paritalon omistaja(t). Pääedellytyksenä avustuksen saamisella on luopua olemassa olevasta öljylämmityksestä ja siirtyä ei fossiilisia polttoaineita (öljy, hiili, maakaasu ja turve) käyttävään lämmitysjärjestelmään, kuten maa-, ilma-vesi- tai kaukolämpöön. Avustus myönnetään aina per lämmitysjärjestelmä.

Milloin avustusta ei myönnetä?

  • Mikäli avustettava kohde on vapaa-ajan asunto
  • Olet hakenut ja saanut jotakin muuta avustusta, kuten ARA energia-avustusta
  • Aiot hyödyntää/käyttää kotitalousvähennystä energiaremontissa
  • Öljylämmityksestä luopuminen on tehty ennen 1.6.2020.

Mikä on avustuksen määrä?

Määrä avustukselle on joko 4 000 € tai 2 500 €. Jos öljylämmityksestä luovutaan ja siirrytään maa-, ilma-vesi- tai kaukolämpöön, voi avustusta hakea 4 000 €. Pienempi avustus on taas tarkoitettu haettavaksi silloin, kun tehdään siirtymä johonkin muuhun ei fossiiliseen lämmitysmuotoon.

Miten voin hakea avustusta?

Avustuksen hakemiseen tarkoitettu kanava aukeaa tämänhetkisen tiedomme mukaan syyskuun 2020 alussa. Muita tarkempia tietoja avustuksen hakemiseen on tulossa kuukautta aiemmin, elokuussa 2020. Lisätietoja avustuksesta ja sen hakemisesta kannattaa seurata ELY-keskuksen verkkosivuilta.

Ja nyt tärkeimpään – onko avustus järkevä?

Vastaus on kyllä. Avataan hieman asiaa alla olevalla energiaremontin hintaesimerkillä:

Asennamme keskikokoiseen (100–150 m2) öljylämmitteiseen rintamamiestaloon käyttövalmiiksi Bosch/Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumpun integroidulla lämminvesivaraajalla. Puramme lisäksi vanhan öljykattilan ja teemme öljysäiliön purun/käytöstä poiston sekä raportin viranomaisille.

Energiaremontti kokonaisuudessaan kustantaa 14 000 €, josta kotitalousvähennyskelpoista työtä on 5 000 €. Tuosta summasta kotitalousvähennystä saa 2 400 €, joten tällöin energiaremontille jää loppukustannukseksi 11 600 €, kun taas ELY-keskuksen 4 000 € avustusta hyödyntämällä 10 000 €.