18.1.2024

10 yleisintä kysymystä maalämpöpumpusta

Ajankohtaista

Maalämpöpumput toimivat hyödyntämällä maankuoreen varastoitunutta lämpöenergiaa, mikä tekee niistä kestävän vaihtoehdon perinteisille lämmitysratkaisuille, kuten sähkö-, öljy ja kaasulämmitykselle. Maalämpöpumppujen yleistyessä monilla on kysymyksiä siitä, miten ne toimivat ja mitä etuja ne tarjoavat. Vastasimme kymmeneen yleisimpään kysymykseen maalämpöpumpuista:

Miten maalämpöpumppu toimii?

Maalämpöpumput, toimivat ottamalla lämpöä maaperästä ja siirtämällä sen kiinteistön lämmityksessä käytettävään veteen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Maalämmön keruu maasta tapahtuu niin sanotun maalämmön keruupiirin avulla.

Keruupiiri koostuu yleisimmin pienkohteissa 1 – 3 kaivosta ja suuremmissa kiinteistöissä lämpökaivoja porataan tarpeen mukaan. Vaihtoehtoisesti maalämpö voidaan johtaa maahan vaakasuuntaisesti “peltoasennuksella” upotetusta lämmönkeruupiiristä. Maalämmön keruupiiri toteutetaan 40 – 50 mm tähän tarkoitetulla muoviputkella, joka on täytetty lämmönsiirtonesteellä.

Lämmönsiirtoneste kerää ja siirtää lämpöä maasta maalämpöpumpulle. Lämpöpumpputekniikkaa hyödyntäen maalämpöpumppu nostaa keruupiiristä saadun lämmön kiinteistön lämmittämiseen ja lämpimän käyttöveden tuotantoon vaaditulle tasolle.

Ovatko maalämpöpumput tehokkaita?

Maalämpöpumput käyttävät lämmitykseen maan luonnollista lämpöä, joka on tasalämpöistä. Tämä tarkoittaa, että ne ovat taloudellisempia kuin perinteiset lämmitysmuodot (öljy, kaasu ja vesikiertoinen sähkölämmitys), mikä johtaa pienempiin energiakuluihin ja hiilijalanjälkeen.

Maalämpöpumppujen hyötysuhde on 300 – 500 %. Tämä tarkoittaa, että lämpöpumppu tuottaa jopa 3 – 5 kertaa enemmän lämpöä kuin järjestelmän kuluttama sähkö. Yleisesti kuitenkin 4 hyötysuhde on jo erittäin hyvä ja tämä on mahdollista saavuttaa yleisesti vain uudiskohteissa. Perustilanteessa vuosihyötysuhde on 3 – 4, mutta näihin vaikuttavat eniten talon lämmitysverkosto (lattialämmitys vs. patteriverkosto) kuten myös rakennuksen ikä ja rakenteet. Parhaaseen hyötysuhteeseen yleensä on päästy lattialämmityksellä.

Kuinka kauan maalämpöpumppujärjestelmät kestävät?

Maalämpöpumppujen tekninen elinkaari on noin 20 vuotta asianmukaisella huollolla. Oikein mitoitetulle maalämpökaivolle ei lähtökohtaisesti elinkaarta anneta, koska sen käyttöikä on jopa yli 50 vuotta. Lämpökaivon lämmön riittävyyteen vaikuttaa kaivon mitoitus ja sijoittelu. Väljemmin sijoitettu ja reilummin mitoitettu lämpökaivo antaa lämpöä pidempään. Kuitenkin tiheissä asutuskeskuksissa sijoitteluun ei usein voida juurikaan vaikuttaa ja toisaalta extran lisääminen lämpökaivon syvyyteen voi rajoittaa maalämpöpumpun keruupiirin kiertovesipumpun rajallinen kapasiteetti.

Voiko maalämpöpumppu tuottaa kuumaa vettä?

Kyllä, lähtökohtaisesti maalämpö tuottaa aina kodin lämmityksen ja lämpimän käyttöveden.

Tarvitaanko maalämpöpumpuissa varajärjestelmä?

Maalämpöjärjestelmissä on yleensä automaattinen vastuksien kytkentä vikatilojen varalta. Tällöin järjestelmä toimii täysin sähköllä, joka pitää kodin ja käyttöveden lämmityksen käynnissä. Lämpöpumppu tekee hälytyksen mikäli varajärjestelmä on otettu käyttöön.

Mitkä ovat maalämpöpumpun edut?

Maalämpöpumput ovat erittäin tehokkaita ja ympäristöystävällisiä, ja ne vähentävät energiakustannuksia merkittävästi. Maalämpöpumput ovat myös hiljaisia ja niiden käyttöikä on pitkä. Maalämpökaivoa ei tarvitse porata uudestaan, eikä rakennuksen ulkopuolelle tule näkyville erillistä yksikköä, kuten esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpussa.

Miten maalämpöpumput kestävät sääolosuhteita?

Maalämpöpumppuja voidaan käyttää missä tahansa ilmastossa. Ne on suunniteltu toimimaan tehokkaasti sekä kuumissa että kylmissä sääolosuhteissa. Lämpöpumppuyksikkö sijoitetaan aina sisätiloihin.

Kuinka paljon tilaa maalämpöpumppujärjestelmä vaatii?

Maalämpöpumppujärjestelmän vaatiman tilan määrä riippuu kotisi koosta ja valitsemastasi järjestelmä tyypistä. Tyypillisesti järjestelmät vaativat kuitenkin vähemmän tilaa kuin vaikka öljylämmitys, erityisesti silloin, kun öljysäiliö on sisällä. Pienkohteissa maalämpöjärjestelmälle vaadittu tilantarve on noin L100 cm x S140 cm x K210 cm. Maalämpöpumpun voi sijoittaa myös kodinhoitohuoneeseen (ei paloturvallisuuteen liittyviä vaatimuksia).

Kuinka nopeasti maalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?

Maalämpöpumpun takaisinmaksuaika riippuu useista tekijöistä, kuten energiakustannuksista alueellasi, järjestelmän tehokkuudesta ja kotisi koosta. Yleisesti ottaen useimmat kodinomistajat saavat investointinsa takaisin 7 – 12 vuodessa. Arviointiin vaikuttaa erityisesti sähkön hinta ja kiinteistön koko, suuremmissa kiinteistöissä takaisinmaksuaika on usein lyhyempi, arviolta 5 – 10 vuotta.

Lue myös artikkelimme Maalämmön hinta omakotitaloon – neljä esimerkkiä